Pojavio se novi Raspberry Pi 3!

Pre četiri godine na tržištu se pojavio čuveni Raspberry Pi model B. Od tada je prodato oko 8 miliona ovih mini računara i još tri miliona Raspberry Pi-ja 2, čime je RPi postao najprodavaniji računar u Engleskoj svih vremena, a Raspberry Pi fondacija je umesto grupe od nekoliko volontera dobila 60 zaposlenih sa punim radnim vremenom. Došlo je vreme za nešto novo i na tržište je lansiram Raspberry Pi 3 koji možete naručiti i u našoj 012lab prodavnici!

Novi Raspberry Pi 3 dolazi sa 64-bitnim quad-core ARM Cortex-A53 procesorom na 1.2GHz (poseduje 10 puta bolje performanse nego RPi 1 ), integrisanom 802.11n wireless LAN i Bluetooth 4.1 konekcijom i potpunom kompatibilnošću sa Raspberry Pi 1 i 2 računarima.

 

Broadcom čipovi BCM2837, BCM43438 i Raspberry Pi 3

Za Raspberry Pi 3, Broadcom je napravio novi sistem na čipu (SoC), BCM2837. On ima istu osnovnu arhitekturu kao i prethodni BCM2835 i BCM2836, što znači da će svi projekti koji se oslanjaju na RPi hardver  nastaviti da rade bez poteškoća. Kod novog mini računara 32-bitni quad-core ARM Cortex-A7 procesor zamenjen je 64-bitnim quad-core ARM Cortex-A53 procesorom na 1.2GHz. U kombinaciji sa ubrzanjem takta za 33 posto i različitim arhitektonskim unapređenjima, to mu mogućava 50 do 60 posto bolje performanse, u 32-bintnom modu, u odnosu na RPi 2, ili grubo govoreći, deset puta bolje performanse u odnosu na prvi RPi.

U toku rada RPi tima na novom mini računrau, Džejms Adams je proveo drugu polovinu prošle godine u dizajniranju brojnih prototiva, integrišući BCM2837 uz BCM43438 bežični "combo" čip. Uspeo je da uklopi bežičnu funkcionalnost u skoro istu formu kao kod Raspberry Pi 1 Model-a B+ i Raspberry Pi 2 Model-a B; jedina razlika je u pozicijama LED dioda, koje su pomerene na drugu stranu slota za SD karticu, kako bi ostao prostor za antenu. Fil Elvel je razvio bežični LAN i Bluetooth softver.

Svi konektori su ostali na istom mestu kao kod prethodnih ploča i sa istom funcinalnošću. Raspberry Pi 3 takođe može da se napaja preko mikro-USB adaptera od 5V. Kod ovog modela je preporučljiv i adapter od 2.5 A, posebno ako želite da na RPi prikačite energetski zahtevne USB uređaje.

 

Izvor: raspberrypi.org