Raspberry Pi kao jeftina HD kamera za nadzor

Raspberry Pi nadzorna kamera

U ovom uputstvu opisano je kako napraviti nadzornu kameru, na bazi mikroračunara Raspberry Pi, koja snima HD video kad se nešto kreće u nadgledanom području. Živu sliku možete pregledati iz bilo kog web pregledača, čak i sa mobilnog uređaja dok ste na putu.


Šta ćete dobiti:

    Pogled na prenos uživo u bilo kom web pregledaču sa bilo kog mesta
    Snimajte bilo koji pokret u video datoteku

Obično takva kamera košta znatnu količinu novca, ali sa projektom, iz ovog uputstva, takvu kameru ćete dobiti jeftinije.

Lista glavnih stvari koje su potrebne:

    Raspberry Pi Model B: Ovo je veći model računarskog sistema Raspberry sa 700MHz i 512MB Ram. Podržava HD video. Takođe biste mogli da koristite Raspberry Pi Model A koji je nešto jeftiniji i troši manje energije.

    Raspberry Pi kamera: Ovaj modul je specijalno napravljen za mikro-računar Raspberry. Ima konektor koji se priključuje direktno na ploču Raspberry i podržava HD video do 1080p.
    
    Kućište za kameru: ne trebate kupiti kućište za visoku cenu za Raspberry. Na raspolaganju je gomila vrlo jeftinih lažnih sigurnosnih kamera koje savršeno odgovaraju potrebama za ovaj projekat.

    Napajanje: Računar Raspberry ne dolazi s napajanjem, morate ga nabaviti sami. Bilo koje napajanje sa mikro-USB utikačem može obaviti posao sve dok daje najmanje 1A napajanja.

    SD kartica: s obzirom da Raspberry Pi nema memorijskog prostora, morate da dodate nekoliko kako biste mogli da instalirate i pokrenete operativni sistem za ovaj uređaj. Bilo koji SD ili microSDHC bi trebao obaviti posao, ali preporučujemo upotrebu SD kartice Class 10.

Nadzorna kamera sa Raspberry Pi
    Da biste povezali ovu kameru sa mrežom, potrebna vam je i neka vrsta mrežne veze. Jedna od mogućnosti je upotreba LAN veze, ali LAN kabl ćete morati da postavite na mesto na koje želite da postavite kameru. Bolja alternativa je WiFi USB adapter.

Ukoliko vas interesuje projekat u celini, pogledajte detalje na linku ovde.