5 fenomenalnih Raspberry Pi projekata za jun 2021

Raspberry Pi projekti

Raspberry Pi 4 je idealan „mozak“ za mnoštvo „uradi sam“ projekata. Pouzdan, otvorenog koda i energetski efikasan, ova ploča je svestran alat.
Izvolite 5 odličnih Raspberry Pi projekata koji će iskoristiti ovu izvanrednu malu ploču na najbolji mogući način.

Bitcoin rudar na solarnu energiju
PiJuice solarna energija
Rudarstvo bitkoina troši 110 teravat sati godišnje, što je 0,55% svetske proizvodnje električne energije - to je smešna količina energije. Korišćenjem Raspberry Pi-a sa PiJuice-om i Notecard Learn-om možete da napravite solarnu „rudarsku platformu“ za kriptovalute sa izveštavanjem zasnovanim na oblaku u samostalnom sistemu. To nije nešto što će vas obogatiti, jer puka računarska snaga Raspberry Pi-a nije na nivou trenutnih mašina za kriptokopanje, ali ćete bar mirne savesti poći na spavanje.

Više o tome na hackster.io.

Laptop konekcija
Raspberry Pi laptop
Dakle, ne želite da povežete Raspberry Pi sa ekranom, tastaturom i mišem svaki put kada ga koristite? Ovo uputstvo će vas naučiti kako da povežete Pi sa računarom ili prenosnim računarom putem Etherneta. Zatim možete da koristite monitor i tastaturu prenosnog računara za upravljanje Pi-em.

Više o tome na hackster.io.

Dugme za isključivanje / ponovno pokretanje
Dugme Raspberry Pi
Ovo dugme će ponovo pokrenuti ili isključiti vaš Raspberry Pi. Sve što treba da uradite je da pričvrstite žice kratkospojnika na ploču i pritisnete dugme. Za ostalo se brine sićušna softverska skripta koja radi u pozadini. Ako se osećate avanturistički, možete da izmenite skriptu da pokreće i druge sistemske događaje.

Više o tome na hackster.io.

Koristite bilo koji tip monitora

Pravougaoni oblik monitora postaje stvar prošlosti. Ovo uputstvo naučiće vas kako da povezujete Raspberry Pi sa monitorima koji prevazilaze tradicionalne formate poput čudnih video projektora, okruglih ekrana, ultraširokih traka ili čak head-mounted display-a (HMD). Sve što vam treba je ekran koji se povezuje sa vašim HDMI izlazom na Raspberry Pi.

Više o tome na Adafruit.


Robot Buggy
Robot Buggy
Raspberry Pi na točkovima? Ovaj početnički projekat uči vas kako da postavite ploču kontrolera motora, napravite šasiju i koristite Python za upravljanje motorima. Ne bojte se, zaista je sve lako postaviti.

Više o tome na Raspberry Pi Foundation.