Bežično programiranje Arduina uz pomoć Electric Imp platforme

Ovaj tutorijal će vam pokazati kako da koristite Electric Imp platformu za reprogramiranje Arduina sa veb stranice. Da, dobro ste pročitali, sada možete da reprogramirate Arduino (i Imp) odakle god poželite!
 
Electric Imp je moćan uređaj koji vam omogućava da se relativno lako konektujete na internet. Arduino je pogodan za mnoge projekte koji zahtevaju upravljanje interfejsom između različitih delova hardvera. Dok je reprogramiranje Imp-a jako jednostavno preko integrisanog razvojnog okruženja (IDE) zasnovanog na vebu, reprogramiranje Arduina je mnogo napornije i zahteva povezivanje sa računarom i preuzimanje novog koda.
 
Zašto onda ne koristi Imp-ovu bežičnu vezu i za reprogramiranje Arduina?
 
Ako ste ikad instalirali Arduino na makazastu platformu, u vodonepropusno kućište ili na vrh zgrade onda razumete koliko je teško da popravite bag na koji niste ni pomišljali.  Uz nekoliko komada hardvera, možete imati Arduino čvrsto povezan sa uređajima preko interneta, što takođe Imp+Arduino čini mnogo lakšim za programiranje.
 
Sad stižemo do pitanja, šta znači Tomatoless Boots? To je šala koju je ispričao Rob Faludi i ona glasi: Reč bežično (wireless) je besmislena, jer ona ne iskazuje šta znači bežično (wireless). Ona samo označava šta bežično (wireless) nije, ne i šta jeste. Na primer, to takođe nije paradajz (tomatoes), pa bi mogli i da ga nazovemo bezparadajzično (tomatoless).
 
Dakle, pošto je ovde u pitanju neka vrsta butloadera (bootloader; boot - čizma), SparkFun je rešio iz šale da ga nazove Tomatoless Boots (bezparadajzične čizme). Aron Steg je napisao originalni Imp code, a SparkFun je na njemu uradio izmene koje su dovele do ogromnog poboljšanja vremena butloada i omogućile da radi sa velikim brojem Arduina.
 
Modifikovani kod možete naći ovde.
 
Potrebni delovi:

Reprogramiranje preko bežične mreže jedino funkcioniše sa Arduino pločama zasnovanim na ATmega328 mikrokontroleru sa serijskim butloaderom, kao što su Arduino Uno, Fio, LilyPad, Pro, Pro Mini, i RedBoard. Ovaj tutorijal se ne može primeniti na Arduino Due, Leonardo, Micro, Galileo, ili Teensy. Verovatno postoje neki dobri načini da se i ove ploče reprogramiraju preko bežične mreže ali njihovi butloaderi se dovoljno razlikuju da ovaj tutorijal ne pretenduje da ih pokrije. 

*Napomena: O12LAB je ovaj tutorijal preuzeo od SparkFun-a. Electric Imp, na žalost, još uvek ne postoji u našoj online prodavnici, ali ćemo moći da ga nabavimo ukoliko se pojavi dovoljno veliko interesovanje za njega.