Uvodni 012LAB video tutorijal o Raspberry Pi-ju: Šta ide u tu "pitu od malina"? (VIDEO)

Prvi u nizu 012LAB video tutorijala posvećenih Raspberry Pi-ju. U njemu možete videti hardverske karakteristike ovog moćnog mini računara i šta sve možete uz pomoć njega da uradite.

 

Hajde da vidimo šta ide u tu “pitu od malina”?

Jedna kora, veličine kreditne kartice. A u filu, Broadcom sistem na čipu koji u sebi sadrži 32-bitni ARM procesor sa radnim taktom od 700MHz, Broadcom Video Core IV GPU i 512 MB RAM memorije (Model B) ili 256 MB RAM-a (Model A). Ovo znači da se u srcu Raspberry Pi-a nalazi isti procesor koji pokrece iPhone 3G. Grafika je ekvivalentna onoj koju ima Xbox konzola prve generacije. Malo stariji hardver? Priznajemo, jeste, ali dovoljno jak za ono čemu je namenjen.

Pored toga, tu su i:

  • HDMI izlaz, preko koga možete povezati Pi sa televizorom ili monitorom. Podržano je 14 rezolucija i, ukoliko vam to hardver na koji povezujete Pi dozvoljava, moguće je prenositi zvuk preko HDMI-a
  • RCA video adapter, (ukoliko nemate monitor ili TV sa HDMI ulazom a imate podršku za kompozitni video, Pi možete povezati i na ovaj način)
  • audio izlaz
  • USB 2.0 port (Model B ih ima 2, Model A 1) preko kog možete povezati tastaturu, miš, mikrofon, kameru, šta god vam padne na pamet… Ukoliko vam 2 porta nisu dovoljna, možete povezati uređaje preko USB haba.
  • Ethernet port (Model B ima Ethernet port na samoj ploči, dok je za Model A isti moguće dodati preko USB porta)
  • slot za SD karticu. Raspberry Pi ne poseduje internu memoriju, tako da se operativni sistem i memorija na kojoj se smeštaju podaci nalaze na SD kartici.
  • USB micro port, koji služi za napajanje Pi-a. Ne postoji on/off dugme.
  • GPIO pinovi, preko kojih se Pi povezuje sa dodatnim hardverom. Idealno za hobi elektroniku. GPIO je skraćenica za General Purpose Input Output.
  • 5 statusnih dioda (LED) koje pružaju informaciju o stanju Pi-a tokom rada

Ono što je svakako jedna od velikih prednosti Pi-a je to što nije u pitanju konvencionalni računar. Bilo da želite da gledate, filmove, surfujete Internetom, igrate igrice ili pravite robote, učite da programirate, pišete sopstveni operativni sistem, RPi je fleksibilna platforma koja će vam sve to omogućiti.

Postoji nekoliko oprativnih sistema sa grafičkim okruženjem, web brauzerom, klijentom za e-poštu itd. što je ono za šta većina ljudi danas koristi računare. Mi vam preporučujemo da probate Raspbian, pravljen baš za Raspberry Pi.

Ako se bavite hobi elektronikom, Raspberry Pi vam može poslužiti da napravite sopstvenog robota, ili upravljate kvadrokopterom. Preko svojih GPIO pinova, RPi se može spojiti na sve što vam padne na pamet, tako da može da služi kao univerzalni kontroler. Ako ste probali Arduino i dopalo vam se, čekajte da vidite šta sve može RPi.

S obzirom da se Raspberry Pi lako povezuje sa TV-om i poseduje dovoljno moćan processor, uz pomoć njega možete puštati I filmove u HD formatu.

Na koji način to možete da učinite uz pomoć OpenELEC operativnog Sistema, koji vaš Raspberry pretvara u mali kućni bioskop, pogledajte u našem sledećem tutorijalu.