Šta donosi novi Raspberry Pi Model B+?

Raspberry Pi Model B+

Novi Raspberry Pi Model B+ je stigao u 012LAB online prodavnicu! Šta je  to „plus“ što ovaj moćan mini računar razlikuje od Raspberry Pi Modela B?

Kao što se naslućuje na osnovu naziva, razlike nisu suštinske. Oba modela imaju Broadcom BCM2835, sistem na čipu (SoC) koji sadrži ARM1176JZFS procesorsko jezgro sa pokretnim zarezom na 700Mhz, Videocore 4 grafičku procesorsku jedinicu (GPU), kao i 10/100 Ethernet port.

Novina koja dolazi sa Modelom B+ je što se sistemski fajlovi više ne nalaze na SD kartici, već na microSD kartici,  pa sa njim možete lako da pripremite, pokrenete i debagujete nekoliko različitih operativnih sistema na istom hardveru. To znači da nema više velikih SD kartica i nema poteškoća u rukovanju adapterima!

Umesto dosadašnja dva, sada imate na raspolaganju četiri integrisana USB porta koja mogu dati izlaz do 1.2A i omogućavaju vam da na RPi Model B+ povežete jače USB uređaje, što zahteva i 2Amp  micro USB napajanje . Ako vam zatreba više od četiri porta možete da koristite USB čvorište (USB HUB).

Dodatna prednost  Modela B+ je što su na njemu kablovi bolje grupisani pa, za razliku od prethodnih modela, ovaj RPi neće ličiti na hobotnicu nakon što se svi kablovi povežu.

Raspberry Pi Model B

Na Modelu B+ se nalazi 40-pinski GPIO konektor sa proredom od 2.54mm (0.1 inča) koji omogućuje pristup  za 26 (umesto 8) GPIO, pri čemu su prvih 26 pinova identični kao na Modelu B i pružaju 100% kompatibilnost sa svakim vašim projektom.

Kao i Model B, ovaj računar veličine kreditne kartice može se koristiti za mnoge zadatke koje obavlja desktop računar - pravljenje tabela, obrada teksta, igranje video igara - kao i za reprodukciju  video zapisa visoke rezolucije i to sve uz pomoć neke od verzija Linux-a koje bez problema pokreće.

Ako kupujete u 012LAB prodavnici, cena Raspberry Pi Model B i Raspberry Pi Model B+ mini računara će vam biti ista, pa sami odlučite koliko su vam pomenute novine značajne.