012LAB predstavlja „Raspberry Pi u akciji“ na Balkanskom kompjuterskom kongresu (BalCCon)

Raspberry Pi
012LAB je pripremio novu radionicu  „Raspberry Pi u akciji”, koja će se održati drugog dana “Prvog balkanskog kompjuterskog kongresa” (BalCCon) u subotu, 7. septembra od 15:30 do 16:30 sati u Kongresnom centru Novosadskog sajma.
 
Učesnici radionice će imati priliku da vide kako operativni sistemi zasnovani na Linux-u, Raspbian i OpenELEC, rade na Raspberry Pi-ju, moćnom mini računaru veličine kreditne kartice, koji sadrži ARM1176JZFS procesorsko jezgro na 700Mhz, i Videocore 4 grafičku procesorsku jedinicu.
 
Operativni sistem Raspbian – Debian, koji se isporučuje uz RPi, omogućava povezivanje ovog mini računara s monitorom, tastaturom i mišem, kao i raznim izlaznim uređajima poput zvučnika i štampača. Zahvaljujući Raspbian operativnom sistemu RPi može da izvršava mnoge zadatke koje obavlja i desktop računar, kao što su pravljenje tabela, obrada teksta, igranje video igara, reprodukcija video zapisa visoke rezolucije... 
 
Na našoj radionici ćete videti kako s lakoćom možete da vršite modifikacije hardvera RPi-a, koristeći Python i RPi.GPIO module.
 
 
Drugi operativni sistem koji ćemo vam predstaviti je OpenELEC, koji je specijalno dizajniran da se ponaša kao medija centar, ali i kao uređaj, što ćemo vam i demonstrirati. Videćete kako OpenELEC može da se automatski ažurira, potpuno kontroliše preko grafičkog interfejsa i  podržava uređaje na daljinsko upravljanje. Demonstriraćemo upravljanje medija centrom preko običnog univerzalnog daljinskog upravljača.
 
Osim radionice, u Kongresnom centru možete u subotu u periodu od 11 do 17 sati da posetite i naš štand na kom će biti prikazani neki od popularnih SparkFun Electronics proizvoda, čiji smo zvanični autorizovani distributer za Srbiju. Moći ćete pored Raspberry Pi da vidite još jedan moćni mini računar, koji se tek pojavio na tržištu, BeagleBone Black, zatim različite Arduino module i još mnogo toga zanimljivog.
 
Vidimo se na BalCCon-u!