Raspberry Pi + Debian = Raspbian

Raspbian je besplatan operativni sistem, baziran na Debian-u, optimizovan za Raspberry Pi. Operativni sistem je skup bazičnih programa i alata koji pokreću vaš Pi. Raspbian, sa druge strane obezbeđuje mnogo više od toga: dolazi sa preko 35 000 programa koji su prethodno kompajlirani za Raspberry Pi.

Ovaj operativni sistem omogućava bolje iskorišćenje Pi-jeve jedinice sa pokretnim zarezom (deo procesora) i omogućava brže surfovanje internetom i sl. Takođe, tu je i omxplayer, program koji dolazi instaliran sa Raspbian-om, pravljen specijalno za Pi, koji u potpunosti koristi potencijal grafickog čipa u okviru samog Pi-a. Zašto Vam to govorimo? Iskusniji korisnici Linux-a su upoznati sa mogućnostima VLC player-a i mplayer-a, koji predstavljaju dva najpopularnija programa za reprodukciju videa na Linux distribucijama. Nažalost, nijedan od njih ne predstavlja dobar izbor u slučaju Pi-a zbog toga što nemaju podršku za Pi-jev grafički procesor. Kao posledica toga, kada pokušate da pustite film pomoću njih, program se zamrzne i jedino rešenje je da ukinete programski process preko task menadžera ili konzole.

Kako je u pitanju sistem baziran na Debian distribuciji, može se koristiti i kao zamena za desktop računar – za surfovanje Internetom, kao procesor teksta, za slušanje muzike ili programiranje.

Sve što vam je potrebno za instalaciju su SD kartica (ili mikro SD kartica sa odgovarajućim adapterom) i Raspberry Pi, koji možete nabaviti u našoj online prodavnici.

Instalacija sistema i njegovo podešavanje su relativno jednostavni. Binarni fajl se može preuzeti sa web stranice Raspberry Pi Fondacije i relativno jednostavno instalirati na karticu. Ukoliko ne želite da sami prolazite kroz fazu instalacije sistema, 012lab vam nudi Raspberry Pi u kompletu sa NOOBS 8GB SD karticom na kojoj se nalaze instalacioni fajlovi nekoliko različitih Linux distribucija prilagođenih Pi-u (uključujući i Raspbian).

 

Instalacija Raspbian sistema

 

Preporučljivo je da SD kartica ima više od 2GB memorije (sistem je kompaktan, ali ne zaboravite da vam ta kartica menja hard disk). Da biste instalirali Raspbian, neophodno je da sa adrese http://downloads.raspberrypi.org/raspbian_latest nabavite instalacioni fajl.

 

Windows

Ukoliko koristite Windows, potrebno je skinuti i Win32 Disk Imager:

http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/files/latest/download

Ovo je jednostavan alat koji će vam omogućiti da pravilno formatirate SD karticu i da na nju otpakujete potrebne fajlove. Kada ga pokrenete trebalo bi da vidite nešto ovako.

Kada odaberete svoju SD karticu u listi uređaja (Device) i podesite koji fajl upisujete na karticu (Image File), pritisnite Write i sačekajte da se process završi. Nakon toga izvucite karticu. Jednostavno, zar ne?

 

Linux

Za one koji koriste neku od Linux distribucija, proces izgleda ovako. Sve što vam je potrebno se već nalazi u sklopu sistema. Otvorite Terminal (Konzolu), pronađite direktorijum u kome ste skinuli zip fajl, otpakujte ga i unesite sledeće (morate imati administratorske privilegije da biste koristili dd):

dd bs=4M if=2013-09-10-wheezy-raspbian.img of=/dev/sdd

Umesto sdd potrebno je navesti ime pod kojim sistem prepoznaje vašu karticu.

Upozorenje: radi očuvanja integriteta podataka koji se upisuju na karticu neophodno je da ona ne bude mount-ovana!

 

Mac OS X

Korisnici Mac-a mogu izvršiti instalaciju sledeći uputstvo dato za Linux sisteme.

 

Pokretanje sistema

Ako ste uspešno završili prethodne korake to znači da ste prešli veći deo puta. Ostalo vam je još samo da podesite sistem. Ubacite karticu u Pi, povežite ekran, tastaturu, miš, mrežni kabl i uključite napajanje. Nakon nekoliko sekundi, ako je u redu trebalo bi da se uključe diode PWR i ACT.

raspberry pi status leds

Prva označava prisustvo napajanja (Pi radi), a druga da je SD kartica aktivna, tj. da se vrši čitanje i upis. Preostale tri diode označavaju stanje mreže: FDX povezanost na full-duplex mrežu (LAN), LNK da postoji prenos podataka preko mreže a 100 da je prisutma 100 Mbit/s LAN veza. Kada se sistem podigne, na ekranu će se prikazati sledeći meni:

raspi-config meni

 

U pitanju je meni preko koga možete dodatno podesiti Raspbian distribuciju. Ono što je potrebno konfigurisati je sledeće:

  • šifra – opcija change_pass
  • vremenska zona – opcija change_timezone
  • podešavanje jezika, jedinica, valute itd. – opcija change_locale
  • podešavanje automatskog startovanja grafičkog sistema – opcija boot_behaviour

 

Poslednje što treba uraditi je odabrati opciju expand_rootfs kako bi vam pri korišćenju sistema bila dostupna celokupna SD kartica. Nakon toga, sistem će se restartovati i pokrenuti grafičko okruženje LXDE.

Raspbian - LXDE graficko okruzenje

Raspbian dolazi sa unapred instaliranim programskim jezikom Python (dobio ime po Letećem cirkusu Montija Pajtona) i to u trenutno aktuelnim varijantama 2.7.x i 3.3.x. Python je odličan programski jezik za početnike. Dovoljno jednostavan za one koji se prvi put susreću sa programiranjem, a sa druge strane dovoljno moćan da uradi i složene zadatke koji su potrebni inženjerima i programerima. Ono što je za nas najvažnije, Raspbian dolazi is a unapred instaliranim RPi.GPIO Python modulom koji nam omogućava pristup ulaznim i izlaznim pinovima samog Pi-a. Preko ovih ulaza moguće je kontrolisati različiti hardver – od LE diode, preko motora, releja, senzora, do kamera i robota. Možete povezati i Arduino ili neku drugu razvojnu platformu i kombinovati jednostavnost Arduina i snagu Raspberry Pi-a.

 

O svemu ovom biće više reči u narednim tekstovima.

Do sledećeg čitanja, pozdrav.