Nešto što će vas zalepiti za TV, bukvalno. OpenELEC za Raspberry Pi

OpenELEC je skraćenica za Open Embedded Linux Entertainment Center. Za razliku od drugih rešenja zasnovanih na XMBC-u, ovaj sistem nije baziran na Ubuntu distribuciji. Zapravo, nije baziran ni na jednoj Linux distribuciji. Napisan je, žargonski rečeno, od nule, sa namenom da služi kao kućni bioskop.

Osim toga, OpenELEC je kreiran tako da se njime u potpunosti može upravljati iz grafičkog okruženja, pri čemu sistem sam vodi računa o nadogradnjama i novim verzijama sistema. Iako je u pitanju sistem baziran na Linux-u, nikada nećete morati da koristite konzolu niti će biti potrebno poznavanje Linux-a da biste ga koristili. Sve što vam je potrebno za instalaciju su SD kartica (ili mikro SD kartica sa odgovarajućim adapterom) i Raspberry Pi, koji možete nabaviti u našoj online prodavnici.

openelec_menu

Sama distribucija postoji dosta dugo i ima podršku široke zajednice. Dostupna je na više tipova sistema, ne samo RPi-u i za razliku od Raspbmc-a i Xbian-a koji su pravljeni isključivo za Raspberry Pi OpenELEC se može naći i u kućnim bioskopima, set-top box-ovima i sl. Naravno, za svaki od ovih sistema postoje posebne instalacije (uključujući i onu za Pi).

Što se samog Raspberry Pi-a tiče, ovaj mališa je sposoban da, uz određena ograničenja reprodukuje skoro sve video fajlove u najvišoj rezoluciji (full HD). Zbog problema sa licencama koje nisu opensource, potrebno je izdvojiti neznatnu svotu novca kako biste omogućili reprodukciju MPEG-2 (DVD) i WMV fajlova. Cena licenci koje vam to omogućavaju je oko €5.00 i možete ih kupiti preko Raspberry Pi prodavnice. Svaka licenca je nažalost vezana za serijski broj uređaja tako da se ne može koristiti za “otključavanje“ više uređaja.

Postoji nekoliko načina na koji možete koristiti Raspberry Pi preko XBMC-a (OpenELEC-a): “puštanjem” sa drugog računara ili mrežnog diska (Samba podrška za SMB mrežni protokol koji koriste Windows računari je integralni deo sistema) ili priključivanjem USB diska. Striming je odlična opcija jer omogućava povezivanje Pi-a na mrežu i ne zahteva kopiranje fajlova, ali u zavisnosti od brzine mreže može predstavljati prepreku ukoliko sama mreža ne može da postigne potrebnu brzinu reprodukcije (npr. kod HD filmova). Opcija koja uključuje USB disk je odlična u slučaju pomenutom u prethodnoj rečenici ili ako nemate drugi računar u kući ili nemate mrežu.

openelec_apple_trailers

Osim filmova, OpenELEC možete koristiti za slušanje muzike, gledanje TV serija ili čak i slika sa vaše kamere. Postoji mnoštvo dodataka koji se mogu instalirati i koji vam omogućavaju da gledate klipove na Youtube-u ili preko Apple podcast-a iz vaše fotelje ili kauča.

openelec_vremenska_prognoza

Takođe, možete preuzimati sadržaje preko torrent klijenta ili videti kakvo nas vreme sutra očekuje uz vremensku prognozu. I što je najbolje, za to vam nije potreban nikakav dodatni uređaj – možete koristiti vaš daljinski upravljač.

Kako? O tome će uskoro biti reči.