Raspberry Pi 2 – niska cena, bolje performanse

Raspberry Pi je deo jedne neverovatne priče o uspehu koja je počela 2012. godine kada se prvi put pojavila ova niskobudžetna razvojna ploča. Tada je među entuzijastima i edukatorima pobuđeno interesovanje za pravo računarstvo kakvo nije viđeno još od 80-ih godina i pojave Halcyon konzole. Sada osnivači Raspberry Pi-ja nastavljaju taj uspeh sa dugo očekivanom Raspberry Pi 2 Model B pločom.

Ovo je prva nadogradnja Raspberry Pi-ja. Model B je imao udvostručenu RAM memoriju sa 256MB na 512MB i dodatni USB port, dok je prošle godine napravljen model B+ na kom je broj USB portova povećan na 4, postavljeni su dodatni GPIO pinovi i unapređen je raspored na ploči.

 

Specifikacija

Raspberry Pi 2 je prvi model ove ploče koji stiže sa izmenjenim mikroprocesorom. Prelaskom na 900MHz quad-core Broadcom BCM2836 SoC, novi Pi je sada po prvi put sa više procesorskih jezgara. Opremljen je sa RAM memorijom od 1GB, što je dvostruko više nego kod modela B+, a USB portovi sada mogu da obezbede 1.2A,  što omogućava povezivanje komponenata koje zahtevaju veći napon.

Osnivač Eben Upton je u govoru nakon puštanja Raspberry Pi 2 ploče na tržište rekao kako je u toku razvoja najveći izazov bio "pogađanje prave cene". Ipak, oni su u tome uspeli: iako je Pi 2 mnogo moćniji, on i dalje ima nisku cenu. Jedino razočarenje je mrežni port koji je ostao na 10/100 brzini.

 

Posledice

Novi Pi spolja izgleda kao jednostavna nadogradnja. Iako je brži i ima više RAM memorije deluje kao da ništa nije promenjeno. Raspored portova i pinova je ostao nepromenjen, a napajanje se i dalje vrši preko mikro USB porta, koji je takođe na starom mestu.

Prelaskom sa 700MHz single-core BCM2835 na 900MHz quad-core BCM2836, takođe je došlo do prelaska sa ARMv6 na napredniji ARMv7 set instrukcija. To znači da nova ploča može da podrži ne samo Debian Wheezy, već i Snappy Ubuntu Core i pun opseg ARM GNU/Linux distribucija.

Još veća vest je najava da bi Pi 2 eventualno mogao da podrži Windows 10. U svakom slučaju, Upton je objasnio kako to ne bi bilo potpuno Windows 10 okruženje koje pokreće desktop aplikacije, već okruženje komandne linije namenjeno inženjerima koji razvijaju IoT (Internet of Things) uređaje.

Uprkos velikom povećanju snage, Pi 2 je ostao kompatibilan sa postojećim hardverskim i softverskim projektima, tako da će za većinu korisnika prelaz biti neprimetan. Pošto je dizajn ploče skoro identičan, većina nezavisnih eksternih uređaja i ploča za proširenje bi trebalo da nastave da rade savršeno na novom modelu. Većina korisnika će samo morati da ponovo preuzme Raspbian OS kako bi dobili novi ARMv7 kompatibilan kernel.

 

Performanse

Zahvaljujući povećanom radnom taktu procesora sa više jezgara, jasno je da je Raspberry Pi 2 mnogo moćniji od predhodnih modela. Efektivno ubrzanje će zavisiti od softvera koji pokreće i da li je podešen da pokreće više niti istoveremeno (multithreaded). Na predstavljanju ove ploče demonstriran je Python script  koji izračunava aproksimaciju Pi što je onda vizuelno prikazano u Minecraft-u. Prvoj verziji Raspberry Pi-ja je bilo potrebno 47 sekundi da izračuna; a novi model, koristeći sva četiri jezgra, račun je završio za tri sekunde.

U praksi, svako ko koristi Raspberry Pi za razvoj projekata, učenje programiranja, osnovni desktop ili medija centar, zaista će osetiti skok performansi, uz opšte zadatke koji reaguju mnogo bolje u Raspbian OS-u. Pretraživanje veba više nije veliki posao, i programersko okruženje Scratch naklonjeno deci zaista ima koristi od dodatnog zip-a; sada je moguće prebacivanje sa jednog taba na drugi bez čekanja po nekoliko sekundi na učitavanje, a i jednostavni poslovi poput ubacivanja pozadinske fotografije se izvršavaju mnogo brže.

Testirano je vreme impotrovanja velike fotografije u JPEG formatu na B+ i Pi 2 RPi-ju u Scratch projektu i uočene su velike razlike: sa modelom B+ moralo je da se čeka 48 sekundi pre nego što se fotografija pojavi u projektu; sa Pi 2 modelom je ta operacija trajala 20 sekundi.

 

Zaključak

Za one koji vole Raspberry Pi i sve što on donosi, Pi 2 je definitvno sjajna stvar. Pruža mnogo više snage, cena je ostala identična a novi paket je u potpunosti kompatibilan sa prethodnim modelom, pa je nadogradnja najbezbolnija moguća.

Možda je još značajnija dodatna fleksibilnost koju donosi ARMv7 set instrukcija. Mogućnost instalacije i pokretanja većeg broja operativnih sistema, uključujući (verovatno) i derivat Windows-a 10 će samo povećati privlačnost Raspberry Pi-ja, čineći cilj proizvođača da u toku ove godine isporuči 3 miliona primeraka dostižnim.

 

U prilog tome da je potraga za RPi 2 pločom velika i na našem tržištu govori činjenica da su prve količine iz 012LAB prodavnice rasprodate za samo nekoliko dana. Na sreću, nove količine su već pristigle i možete ih odmah naručiciti putem sajta 012lab.com ili mejla prodaja@012lab.com.

 

Izvor: pcpro.co.uk