Pi Hole tutorijal za podešavanje interneta (bez reklama za 15 minuta)

Pi-Hole blokiranje reklama

Želite li bolje iskustvo na mreži bez reklama i skrivenih mehanizama za praćenje koji narušavaju vašu privatnost i nadgledaju vaše aktivnosti?

To je upravo ono što Ad blokator Pi Hole može učiniti za vas. Pratite ovo uputstvo za podešavanje Pi Hole-a da biste blokirali oglase i poboljšali privatnost i sigurnost svih svojih mrežnih uređaja. Nema više potrebe za dodacima za vaš browser ili za modifikovanje vaših uređaja.
Iz tog razloga, Pi Hole je važan deo softvera u podešavanju pametnog doma.

Šta je Pi Hole?

    Pi Hole je blokator oglasa širom interneta. U tipičnom kućnom okruženju on može blokirati gotovo sve oglase na svim uređajima u vašem domu, bez potrebe za instaliranjem Ad blokatora na svaki pojedini uređaj.
 
Evo nekih sjajnih karakteristika / prednosti Pi Hole-a:

  •     Besplatno!!! Sve što vam treba za pokretanje Pi-Hole-a - su Raspberry Pi, Linux mašina ili Docker.
  •     Nije potreban softver za blokiranje oglasa na strani klijenta.
  •     Preko 100.000 domena za prikazivanje oglasa blokirano je podrazumevanim listama blokada. Postoji veliki broj javno dostupnih lista blokiranja koje će prilagoditi vaše blokiranje.
  •     Blokira oglase na bilo kom uređaju, uključujući one pametne televizore i druge uređaje koji vam ne dozvoljavaju bilo kakve izmene. Izuzetak su uređaji sa čvrsto kodiranim DNS-om.
  •     Smanjuje propusni obim i poboljšava ukupne mrežne performanse.
  •     Pruža sjajnu kontrolnu tablu za nadgledanje različitih statistika o blokiranju oglasa. Pi-Hole ima ugrađeni web server koji pruža jednostavan web interfejs za administraciju.Evo šta će vam biti potrebno da biste uspešno pratili tutorijal za Pi Hole:

    Raspberry Pi 4 - 2 GB je više nego dovoljna. (Bilo koja verzija Raspberry Pi trebala bi raditi prilično dobro u svrhe Pi Hole-a)
    SD kartica
    Napajanje Raspberry Pi 4 - (Ne štedite na adapteru za napajanje. Loše napajanje može pokvariti SD kartice, između ostalog može da uzrokuje druge probleme.)
    Mrežni kabl - Iako možete da koristite Wifi, toplo preporučujem žičanu vezu radi pouzdanosti, jer će svi vaši mrežni DNS zahtevi zavisiti od toga.

Ceo tutorijal je više nego detaljno opisan na ovom linku.