Druga radionica 012LAB : Arduino Leonardo – napravi svog miša i tastaturu, izazvala veliko interesovanje (VIDEO)

 
Druga radionica 012LAB: Arduino Leonardo – napravi svog miša i tastaturu, naišla je na veliki odziv zainteresovanih, zbog čega smo, na naše veliko zadovoljstvo, umesto jedne organizovali dve uzastopne radionice, kako bi svima omogućili da se oprobaju u pravljenju sopstvenog miša, tastature i instant dugmića za odgovore na dosadne poruke.
 
 
Najveći broj polaznika naše radionice bili su studenti elektrotehnike, ali je među njima bilo i studenata drugih obrazovnih profila, srednjoškolaca, kao i polaznika Istraživačke stanice Petnica.
 
Jedan od naših učesnika bio je i Ivan Starčević, nastavnik tehnike i informatike u osnovnoj školi „Đorđe Krstić“ u Beogradu, koji je imao želju da vidi na koji bi način bi ono što 012LAB radi, mogao da primeni u nastavi.
 
 
„Za učenike bi bilo dobro da vide ovako nešto, jer bi se na taj način zainteresovali i to bi moglo da bude dobro za njihov razvoj, kao podsticaj da upišu elektrotehnički fakultet, FON ili nešto slično“, kaže Starčević.
 
Po oceni nastavnika Starčevića, sadržaj druge 012LAB radionice bi ipak bio suviše komplikovan za osnovce, jer kako kaže, i sam je na njoj imao priliku da dosta toga novog vidi i nauči.
 
„Ono što je bilo na vašoj prvoj radionici bi u osnovnoj školi moglo da bude primenljivo“,  zaključuje Starčević.
 
 
Da su i studenti elektrotehnike imali šta novo da nauče, rekao nam je Saša Gligorov, student master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.
 
„Ja sam do sad već radio sa Arduinom, ali nisam na ovaj način, ovo mi je bilo nešto novo i dopalo mi se, a Human Machine Interfacing mi je baš zanimljiva stvar“, kaže Gligorov.
 
 
Pravljenje muzičkog instrumenta uz pomoć malog zvučnika, Arduina, papira i olovke, najinteresantnije je bilo muzičaru, Srđanu Popovu, koji studira audio inženjering.
 
„Ova radionica je bila dobar početak, način da se vide mogućnosti Arduina i dobra inspiracija za dalje. Voleo bih da vidim još audio primera na vašim narednim radionicama“, zaključuje Popov.  
 
 

Detaljan opis održane radionice dat je u vidu tutorijala u okviru tri članka po oblastima:

Tako svi oni koji su prisustvovali radionici mogu da se podsete šta su radili, a oni koji su bili sprečeni mogu da uz pomoć ovog tutorijala nauče kako da uz pomoć Arduino Leonardo modula naprave svog miša, tastaturi i muzički instrument.