Napravite Stop Motion Video Rig sa Raspberry Pi

Wallace i Gromit, dva prepoznatljiva lika u svetu animacija, započeli su život kao primitivne grudvice obojenog gita. Ali, kao i druge nedigitalne animacije, oživljavaju se mukotrpnim fotografisanjem scene 24 puta za svaku sekundu snimka.
Wallace i Gromit
Za snimanje sopstvenog filma nije vam potrebna vrhunska oprema. U ovo doba digitalnih fotoaparata i pametnih telefona visoke rezolucije, svako može da se oproba kao snimatelj.
Na MakeUseOf.com tokom godina pregledani su razni primeri Stop Motion aplikacija za pametne telefone. I to je odlično rešenje.
Ali šta ako želite nešto malo postojanije? Ako ste vlasnik Raspberry Pi-a sa modulom PiCam kamere, već ste na putu da napravite svoj sopstveni stop-motion studio za animaciju!

Pogledajte potrebne delove:

Za ovaj projekat biće vam potreban računar Raspberry Pi i modul PiCam, koji je kompatibilan sa svim verzijama Pi-a.

To je, međutim, samo osnova. Ako planirate da napravite kompletnu postavku odozgo nadole za stonu animaciju (kako je koriste crtači), tada ćete takođe morati da sastavite postolje ili platformu za držanje vašeg Stop Motion PiCam-a.

Možda biste radije izbegli ovo ako radite bočnu animaciju u stilu Wallace & Gromit-a, za koju će vam trebati samo odgovarajući držač za Raspberry Pi i PiCam i stativ. Alternativno, nosač kontrolne table za pametni telefon može se pokazati neprocenjivim.
Autodržač pametnog telefona
Ono što bi se takođe moglo pokazati korisnim je Raspberry Pi kućište koje vam omogućava da montirate kameru na autodržač pametnog telefona poput ovog gore.

Konačno, možda ćete ceniti dodavanje dugmeta za snimanje fotografija, umesto da upisujete komandu u svoj Pi preko SSH. Za ovo će vam trebati ploča bez lemljenja, dve "muško-ženske" žice i dvopolni prekidač.

Ceo projekat, od povezivanja svih delova, konfiguracije Raspberry Pi kao kamere, do upoznavanje sa Stop Motion delom projekta, možete detaljno da proučite ovde.