pTeam pokazao znanje i istrajnost praveći robote za EUROBOT 2016 (VIDEO)

Šest studenata četvrte godine mehatronike sa Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, okupljeni u pTeam, vredno su radili čitavih sedam meseci na pravljenju dva robota za ovogodišnje nacionalno EUROBOT takmićenje. Iako je pTeam-u za malo umaklo treće mesto, njegovi članovi su zadovoljni postignutim i nadaju se odlasku na EUROBOT u Francusku.

pTeam čine Nemanja  Đekić, Stanislav Zima, Davor Bebek, Akoš Sabo i Đorđe Đurić, studenti smera mehatronika, robotika i automatizacija, kao i Dušan Ristić koji je na smeru mehatronika u mehanizaciji, na Fakultetu tehničkih nauka. Ova grupa mladih ljudi okupila se zahvaljujući ispitu mehatronika, čije polaganje na ovom fakultetu podrazumeva učešće na EUROBOT takmičenju.

Ovogodišnji zadatak robota koji su se kretali po takmičarskom stolu, uređenom tako da podseća na plažu, bio je da dovuku školjke na početnu poziciju, zatvore vrata od kabine za presvlačenje, naprave zamak uz pomoć "peska" i pecaju plastične ribice iz bazena i ubacuju ih u mrežu.

Po Nemanjinim rečima, zadatak je bio jako kompleksan, pa je pTeam samo za realizaciju robota morao da utroši skoro sedam meseci, boreći se usput sa mnogim preprekama.

"Sa radom smo počeli još u oktobru 2015. godine u laboratoriji za robotiku na FTN-u, poznatijoj kao “g3”. U njoj postoje dva takmičarska stola, koji se koriste već duži niz godina, i tamo smo provodili najviše vremena testirajući robote. Na fakultetu postoji i radionica u kojoj smo neke delove robota sami pravili, neke smo dorađivali, prepravljali...", objašnjava vođa pTeam-a.

Po njegovim rečima, najveće prepreke pri pravljenju robota su bile finansije, ali i izrada mehaničkih delova, kao i nabavka industrijskih senzora.

"Bilo je jako teško naći sponzore, jer niko nije bio voljan da sponzoriše tim koji nema apsolutno nikakvog iskustva, koji se nikad ranije nije takmičio. Nakon preko 100 poslatih mejlova, bezbroj poziva, prezentacija i svega ostalog, 012lab je bio prvi koji nam je izašao u susret i bukvalno nam verovao na reč da ćemo nešto postići. Od 012lab-a smo dobili SHARP-ove IR senzore, kao i jedan mikrokontroler, koji smo koristili za manipulaciju na velikom robotu. Kasnije smo od 012lab-a kupovali i servoe (HS-422), jer nam je ukazao poverenje, pa smo se odlučili da se i na taj način nekako odužimo", objašnjava Nemanja.

Nakon svih napora pTeam je na ovom zahtevnom studentskom takmičenju uspeo da osvoji 4. mesto.

"Veoma smo zadovoljni postignutim. U polufinalu smo izgubili od tima M41+, a u borbi za treće mesto imali smo meč sa MBS timom koji je pobedio sa rezultatom 112-100, jer je naš mali robot izgubio poziciju i ostali smo uskraćeni za 24 poena", kaže Nemanja.

Timovi koji su zauzeli prva tri mesta na nacionalnom takmičenju ići će na takmičenje koje se održava u Francuskoj, ali ako bude mesta u autobusu, razmatra se da tamo ode i pTeam. Iako verovatno neće moći da se takmiče, članovima ovog tima bi odlazak bio vredno iskustvo jer bi bili u prilici da vide kako će se predstaviti drugi evropski timovi.

"Poznato je da evropski timovi uglavnom imaju budžet nekoliko desetina puta veći od timova u Srbiji i voleli bismo da vidimo kako izgledaju njihovi roboti. Veliki problem za ovaj poduhvat nam predstavljaju finansije, kao i svim ostalim timovima u našoj zemlji pa je i sam odlazak u Francusku još uvek neizvestan", zaključuje Nemanja.