Drugi 012LAB video tutorijal: Uvod u OpenELEC

 
Ovo je drugi 012LAB video tutorijal posvećen Raspberry Pi-ju, u kome vam predstavljamo OpenELEC, operativni sistem koji vaš omiljeni mini računar pretvara u multimedijalni centar.
 
Kao što smo već rekli, Raspberry Pi poseduje i HDMI izlaz i kompozitni video izlaz i lako se povezuje sa televizorima različitih proizvođača i generacija. Takođe, procesor i GPU čip su dovoljno moćni da puštaju filmove u HD formatu.
 
Postoji nekoliko Linux distribucija zasnovanih na XBMC media plejeru namenjenih Raspberry Pi-u, a danas ćemo vam pokazati jednu od njih, Open Embedded Linux Entertainment Center, skraćeno OpenELEC.
 
XBMC ima podršku za mnoštvo različitih video formata i interfejs koji je napravljen tako da se sistemom lako upravlja iz fotelje ili kauča (zavisi gde više volite da sedite) korišćenjem univerzalnog daljinskog upravljača. Na taj način Vaš Raspberry Pi postaje pravi kućni bioskop.
 
 
Za razliku od drugih rešenja zasnovanih na XMBC-u, ovaj sistem nije baziran na Ubuntu distribuciji. Zapravo, nije baziran ni na jednoj Linux distribuciji. Napisan je, žargonski rečeno, od nule, sa namenom da služi kao kućni bioskop. 
 
Što se samog Raspberry Pi-a tiče, on je sposoban da, uz određena ograničenja reprodukuje skoro sve video fajlove u najvišoj rezoluciji (full HD). Ako želite da omogućite reprodukciju MPEG-2 (DVD) i WMV fajlova, potrebno je izdvojiti oko 5 dolara za licence koje nisu open source, a koje možete kupiti preko Raspberry Pi prodavnice.
 
Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti OpenELEC: “puštanjem” sa drugog računara ili mrežnog diska (Samba podrška je integralni deo sistema) ili priključivanjem USB diska. Striming je odličnao pcija jer omogućava povezivanje Pi-a na mrežu i ne zahteva kopiranje fajlova, ali u zavisnosti od brzine mreže može predstavljati prepreku ukoliko sama mreža ne može da postigne potrebnu brzinu reprodukcije (npr. kod HD filmova). U tom slučaju, tu je i opcija puštanja videa sa USB-a. 
 
Osim filmova, OpenELEC možete koristiti za slušanje muzike, gledanje TV serija ili čak slika sa vaše kamere. Postoji mnoštvo dodataka koji se mogu instalirati i koji vam omogućavaju da na primer gledate klipove na Youtube-u ili preko Apple podcast-a iz vaše fotelje ili kauča.
 
Takođe, možete preuzimati sadržaje preko torrent klijenta ili videti kakvo nas vreme sutra očekuje uz vremensku prognozu. 
 
Osim toga, OpenELEC je kreiran tako da se njime u potpunosti može upravljati iz grafičkog okruženja, pri čemu sistem sam vodi računa o nadogradnjama i novim verzijama sistema. Iako je u pitanj usistem baziran na Linux-u, nikada nećete morati da koristite konzolu niti će biti potrebno poznavanje Linux-a da biste ga koristili.
 
Sve što vam je potrebno za instalaciju su Raspberry Pi i SD kartica, koje možete nabaviti u našoj 012LAB online prodavnici.
 
Postupak instalacije sistema detaljno ćemo vam opisati u sledećem tutorijalu.