Danas je Dan Arduina!

 
Danas je Dan Arduina, kada se širom sveta slavi deset godina postojanja jedne od najpopularnijih fizičko-računarskih platformi. Tim povodom se puna 24 sata organizuju zvanični i nezvanični događaji posvećeni Arduinu na kojima ljudi širom sveta imaju priliku da se upoznaju, razmene iskustva i nauče nešto novo.
 
Zvanične događaje povodom Dana Arduina možete pratiti preko veb stranice ARDUINODAY.TV. Fejsbuk, Tviter i Gugl +  su već preplavljeni aktivnostima vezanim za Arduino u koje se najbrže možete uključiti koristeći haštag #ArduinoD14.
 
Arduino je nastao 2005. godine kao projekat namenjen studentima Instituta za interaktivni dizajn u Ivrei u Italiji gde je Masimo Bazi, jedan od osnivača Arduina, u to vreme predavao. Na početku su koristili mikrokontroler BASIC Stamp koji je koštao 100 dolara, što se smatralo skupim za studente.
 
Nakon što je student Hernando Baragan napravio prototip, inženjeri su radili na tome da naprave ploču sa otvorenim kodom koja će biti što lakša i jeftinija. Škola je ubrzo zatvorena, ali su profesori, koji su bili uključeni u projekat, nastavili da šire ideju.
 
Danas Arduino košta oko 30 evra, a broj proizvedenih ploča iz godine u godinu rapidno raste. U toku 2011. godine proizvedeno je oko 300.000 originalnih Arduina, dok je u 2013. godini taj broj porastao na 700.000.  
 
Trenutno aktuelne, originalne verzije ove popularne ploče: Arduino Uno R3Arduino DueArduino LeonardoArduino Fio i Arduino Pro Mini možete naći u našoj 012LAB prodavnici