Automobil za zlatne ribice napravljen uz pomoć BeagleBoard-a (VIDEO)

 

Zlatne ribice sada mogu da istražuju svet i izvan akvarijuma zahvaljujući robot automobilu Riba na točkovima koji dolazi iz holandske dizajnerske prodavnice Studio diip.
 
Riba na točkovima je postala prava senzacija nakon što se pojavila u medijima i mnogi su poželeli da svojoj zlatnoj ribici omoguće da da gas do daske.
 
Dok ribica pliva, Logitech C910 veb kamera smeštena iznad akvarijuma komunicira sa  computer vision softverom na BeagleBoard-xM računaru sa Satira procesorom.
 
Koristeći kontrast između ribice i dna akavarijuma, računar može da odredi u kom pravcu ribica pliva.  BeagleBoard-xM zatim uspostavlja komunikaciju sa šasijama, koje pokreće Seed Hercules Robot platforma sa Arduinom, i šalje im naredbu da se kreću u pravcu u kom riba pliva.
 
Zapamtite: pojasevi ne postoje, pa obavezno recite svojoj zlatnoj ribici da izbegava stepenice!

 

"Želeli smo da demonstriramo mogućnosti computer vision tehnologije, a onda smo shvatili da bi uz pomoć nje i životinje mogle da kontrolišu uređaje. Tako smo rešili da omogućimo ribicama da odvezu svoj akvarijum gde god to požele i nastala je Riba na točkovima", kaže Tomas de Volf, biznis menadžer i suosnivač Studio diip-a.
 
Iako se sada Riba na točkovima nesmetano kreće (što se može videti na snimku ispod teksta) Tomas kaže da u početku nije bilo tako. Za razvojni tim je bio veliki izazov da omoguće glatku kontrolu motora na robotskoj platformi kojom bi se izbeglo prosipanje vode iz akvarijuma. Testirali su mnoge mogućnosti koristeći BeagleBoard-xM i na kraju su uspeli da fino podese uređaj. 
 
Tomas i njegov tim su se iz nekoliko razloga odlučili bas za BeagleBoard-xM.
 
"On pruža fleksibilnost za brzo kreiranje radnog rešenja koje završava posao. Osim toga, može da radi na baterije što celom uređaju daje autonomiju", kaže Tomas.
 
Studio diip tim je bio zadovoljan i time što BeagleBoard-xM može da pokreće Linux i dovoljno je moćan da odgovori na sve zadatke computer vision tehologije i tako omogući zlatnoj ribici ono što je oduvek želela, ludu vožnju po stanu. 

 

 

 

Izvor: Tara Stratton/beagleboard.org