Auto koji sam vozi uz pomoć Raspberry Pi i Arduino mini računara (VIDEO)

Dženg Vang (Zheng Wang) sa američkog Univerziteta u Bridžvoteru je uz pomoć Raspberry Pi-ja modifikovao kontrole automobila na daljinsko upravljanje, tako da on može da prati određenu putanju, registruje, razume i reaguje na znake stop i semafore i izbegava sudare. Ako bi se automobil uvećao i bio u mogućnosti da izvodi paralelno parkiranje ovaj projekat bi postao nešto poput guglovog auta koji sam vozi (Google’s self-driving car).

Pogledajte kako to izgleda:

O čemu se zapravo radi?

RPi je povezan sa Raspberry Pi  modulom kamere i ultrazvučnim senzorom. Dva klijent programa na Raspberry Pi-ju zadužena su za prikaz informacija koje se prikupljaju preko modula kamere i senzora, a zatim se preko bežičnog interneta prenose na drugi računar, zajedno sa video strimom. Daljinski upravljač automobila dobija instrukcije od Arduina koji je preko USB kabla povezan sa računarom koji obrađuje podatke.

Pri detaljnom opisu Dženg zalazi u matematiku koja leži u osnovi projekta i prikazuje na koji način mašina "razmišlja" dok obavlja neophodne procese. Ove dodatne informacije možete naći na njegovom sajtu.

 

Izvor: raspberrypi.org