5 Raspberry Pi projekata za kuću

Raspberry Pi za kuću

Računar Raspberry Pi se može koristiti u razne svrhe. Očigledno mu je mesto u obrazovanju za pomoć učenicima u učenju programiranja ili stvaranju raznih veština. Puno se primenjuje i u industriji na raznim radnim mestima ili čak u fabrikama. Predstaviću vam pet projekata koje biste možda želeli da izgradite u svom domu.

Medija centar

Jedna od najčešćih upotreba Raspberry Pi-a u domovima ljudi je iza televizora sa softwerom za medija centar koji pruža uslugu multimedijalne datoteke. Jednostavno za postaviti, a Raspberry Pi pruža obilje GPU-a (jedinice za obradu grafike) za prikazivanje HD TV emisija i filmova na televizoru sa velikim ekranom. Kodi (nekada XBMC) na Raspberry Pi-u je odličan način za reprodukciju bilo kog medija koji imate na čvrstom disku ili negde na netu. Takođe možete da instalirate dodatak za puštanje YouTube video snimaka.

Kodi

Dostupno je nekoliko različitih opcija, najistaknutije OSMC (Media Center sa otvorenim kodom) i LibreELEC, obe zasnovane na Kodiju. Dobro izvode reprodukciju medijskog sadržaja, ali OSMC ima vizuelno bolji korisnički interfejs, dok je LibreElec mnogo lakši za korišćenje. Sve što treba da uradite je da odaberete distribuciju, preuzmete sliku i instalirate na SD karticu (ili samo koristite NOOBS), pokrenete je i spremni ste za početak.

OSMC

Pre nego što nastavite, moraćete da odlučite koji model Raspberry Pi ćete koristiti. Ove distribucije će raditi na bilo kom Pi-u (1, 2, 3 ili Zero), a reprodukcija video zapisa u osnovi će se podudarati sa svakom od njih. Osim što Pi 3 (i Zero W) ima ugrađeni Wi-Fi, a jedina primetna razlika je brzina reakcije korisničkog interfejsa, koja će biti mnogo brža na Pi 3. A ni Pi 2 neće biti mnogo sporiji, tako da je to u redu ako vam nije potreban Wi-Fi, ali Pi 3 će primetno nadmašiti Pi 1 i Zero kada je reč o listanju menija.

SSH gateway

Ako želite da preko interneta možete da pristupite računarima i uređajima u kućnoj mreži spolja, morate da otvorite portove na tim uređajima da biste omogućili spoljni saobraćaj. Otvaranje portova na Internetu predstavlja bezbednosni rizik, što znači da uvek rizikujete napad, zloupotrebu ili bilo koju vrstu neovlašćenog pristupa. Međutim, ako instalirate Raspberry Pi na svoju mrežu i podesite prosleđivanje portova tako da dozvoljava samo SSH pristup tom Pi-u, to možete koristiti kao sigurni mrežni prolaz za uskakanje na druge računare na mreži.

Većina rutera vam omogućava da konfigurišete pravila prosleđivanja portova. Morate da date svom Pi fiksnu internu IP adresu i podesite port 22 na ruteru da se preslika na port 22 na Raspberry Pi. Ako vam dobavljač Internet usluga obezbedi statičku IP adresu, moći ćete da unesete SSH i to kao adresu hosta (na primer, ssh pi@123.45.56.78). Ako imate ime domena, možete da konfigurišete poddomen da ukazuje na ovu IP adresu, tako da ga ne morate pamtiti (na primer, ssh pi@home.mojdomen.com).

CCTV / kamera za kućne ljubimce

Još jedan sjajan kućni projekat je postavljanje modula kamere za fotografisanje ili strimovanje video zapisa, snimanje i čuvanje datoteka ili interno strimovanje ili na Internet. Postoji mnogo razloga zbog kojih biste to možda želeli da uradite, ali dva uobičajena slučaja su kućna sigurnosna kamera ili nadgledanje kućnog ljubimca.

Modul kamere Raspberry Pi sjajna je dodatna oprema. Pruža Full HD fotografije i video zapise, puno naprednih konfiguracija i lako se programira. Infracrvena kamera je idealna za ovu vrstu upotrebe, a sa infracrvenom LED lampicom (kojom Pi može da upravlja) možete da vidite u mraku!

Snimanje kućnih ljubimaca

Ako želite redovno da snimate fotografije kako biste pripazili na stvari, možete samo da napišete kratku Python skriptu ili da koristite alatku za komandnu liniju raspistill i zakažete da se ponavlja u Cron-u. Možda ćete želeti da ih sačuvate u Dropbox-u ili nekoj drugoj internet opciji, ili ih snimiti na web-server ili čak možete da napravite web-aplikaciju za prikaz snimaka ili fotografija.

Ako želite da strimujete video, interno ili eksterno, i to je zaista lako. Jednostavan primer MJPEG (Motion JPEG) dat je u dokumentaciji za picamera (pod „web streaming“). Samo preuzmite ili kopirajte taj kod u datoteku, pokrenite ga i posetite Pi-ovu IP adresu na portu 8000 i uživo ćete videti izlaz svoje kamere.

Dostupan je napredniji projekat striminga, pistreaming, koji koristi JSMpeg (JavaScript video plejer) sa web serverom i web utičnicom za odvojeno pokrenutu kameru. Ovaj metod je efikasniji i podjednako ga je lako pokrenuti kao i prethodni primer, ali uključeno je više koda i ako je postavljen za strimovanje na Internetu, potrebno je da otvorite dva porta.

Kućna automatizacija i IoT (Internet stvari)

Uređaji povezani sa internetom postoje svuda, posebno kod kuće. Naše sijalice imaju wi-Fi, tosteri su pametniji nego pre. Sve dok svoje uređaje držite na sigurnom ili ih ne povezujete sa Internetom ako to ne moraju biti, tada možete sjajno koristiti IoT za automatizaciju raznih uređaja.

Postoji mnogo usluga koje možete kupiti ili se pretplatiti na njih, poput Philips Hue sijalica, koje vam omogućavaju da kontrolišete grejanje ili osvetljenje u kući kontrolisano sa vašeg telefona, bilo da ste u kući ili ste van nje. Možete da koristite Raspberry Pi da biste pojačali snagu ovih vrsta uređaja automatizovanjem interakcije sa njima u skladu sa skupom pravila koja uključuju vremensko određivanje ili čak senzore. Jedna stvar koju ne možete da uradite sa Philips Hue je da se svetla upale kada uđete u sobu, ali sa Raspberry Pi i senzorom pokreta možete da koristite Python API da biste uključili svetla.

Možete učiniti mnogo više bez integracije sa postojećim IoT uređajima i samo pomoću jednostavnih komponenti. Alarm protiv provalnika, automatizovano otvaranje vrata kokošinjca, noćno svetlo, muzička kutija, automatizovani rezervni server, server za štampu ili bilo šta drugo što možete zamisliti.

Tor proxy i blokiranje oglasa

Adafruit's Onion Pi je Tor proxy koji čini vaš internet saobraćaj anonimnim, omogućavajući vam da koristite internet bez njuškanja i bilo koje vrste nadzora. Pratite Adafruitov vodič o podešavanju Onion Pi-a i na putu ste za mirno anonimno iskustvo pregledanja.

Raspberry Pi blokiranje reklama

Na svoju mrežu možete da instalirate Raspberry Pi koji presreće sav web saobraćaj i filtrira bilo kakvo oglašavanje. Jednostavno preuzmite softver Pi-hole na vaš Pi, i svi uređaji na vašoj mreži biće bez oglasa (čak blokira oglase u aplikaciji na vašim mobilnim uređajima).

Raspberry Pi ima još mnogo upotreba u kućnoj varijanti. Za šta koristite Raspberry Pi kod kuće? Za šta želite da ga koristite?

Javite nam se u komentarima.