012LAB na BalCCon-u izazvao veliko interesovanje Linux zajednice za Raspberry Pi (VIDEO)

Učešćem na “Prvom balkanskom kompjuterskom kongresu” (BalCCon), 012LAB je izazvao veliko interesovanje Linux zajednice za moćne mini računare: Raspberry Pi (komplet RPi sa originalnom NOOBS 8GB  SD karticom), pcDuino, kao i novi mini računar BeagleBone Black, koji su posetioci BalCCon-a, na našem štandu mogli po prvi put uživo da vide u Srbiji.
 

Svi izlagači i posetioci ovog regionalnog kompjuterskog kongresa, održanog u Novom Sadu, mogli su u toku naše radionice „Raspberry Pi u akciji”, da vide koliko je mini računar RPi zapravo moćna Linux platforma.

Najveće interesovanje izazvala je demonstracija rada medija centra, za koji je bio dovoljan samo televizor ili monitor, RPi sa OpenELEC operativnim sistemom, povezan sa proto pločom.
 
OpenELEC je operativni sistem zasnovan na Linuxu, specijalno dizajniran da se ponaša kao medija centar, ali i kao uređaj. Posetioci su tako mogli da vide kako medija centar zasnovan na njemu može u potpunosti da se kontroliše preko grafičkog interfejsa i običnog daljinskog upravljača.
 

Na radionici su prikazane i neke osobine Operativnog sistema Raspbian – Debian, koji omogućava povezivanje ovog mini računara s monitorom, tastaturom i mišem, kao i raznim izlaznim uređajima poput zvučnika i štampača, zahvaljujući čemu RPi može da izvršava mnoge zadatke koje obavlja i desktop računar.

Nadamo se da smo one koji su posetili naš štand i radionicu dovoljno zaintrigirali da samostalno nastave sa istraživanjem mogućnosti ovih mini računara, koji se po povoljnim cenama mogu kupiti u našoj 012LAB online prodavnici.